Tandpleje og forebyggelse
Hvad er god tandpleje?
Ved at opretholde en god mundhygiejne, forebygges bakteriebelægninger (plak), bakterieophobninger og huller i tænderne. Hvis bakteriebelægningerne ikke fjernes, bliver de mineraliseret og udvikler sig til en hårdere belægning, også kaldet tandsten. I dette tilfælde er tandbørstning ikke længere nok og en tandrensning er nødvendig.
Daglig tandbørstning
Du passer bedst på dine tænder, ved at børste tænder to gange dagligt eksempelvis morgen og aften. Når du børster tænder er små cirkelbevægelser eller skånsomme gnubbebevægelser anbefalelsesværdigt. Det er vigtigt, at du kommer omkring alle tænder og hver flade på tænderne. Bagefter kan du mærke efter med tungen om tænderne føles glatte. Derudover er det altid en god idé at supplere tandbørstningen med andre hjælpemidler, såsom tandtråd og solobørste. Endvidere kan desinficerende mundskyld baseret på klorhexidin holde antallet af bakterier nede.
Har du svært ved at børste dine tænder skånsomt, kan en elektrisk tandbørste være løsningen frem for en almindelig tandbørste. De blide, roterende eller vibrerende bevægelser masserer gummerne samtidig med at bakterier og belægninger fjernes effektivt. Det er således både mere skånsomt og mere effektivt at børste med eltandbørste.
Hvilke typer tandlægebedøvelse findes der?
Udover den daglige tandbørstning er det vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge. Hos tandlægen kan du ved et almindeligt tandeftersyn også få foretaget en tandrensning. Tandrensning forebygger huller i tænderne, tandkødsbetændelse og andre tandsygdomme og en efterfølgende afpudsning af tænderne kan fjerne overfladiske misfarvninger. Det er helt individuelt, hvor ofte det er nødvendigt at få foretaget tandrensning.
De fleste af os kender til den traditionelle tandrensning. De fleste har prøvet at få renset tænder, om ikke andet, så i forbindelse med barndommens besøg hos skoletandlægen. Nogle får af forskellige årsager ikke foretaget det anbefalede årlige tandtjek med tilhørende rensning og fjernelse af tandsten – og det er rigtig ærgerligt. For det første kan disse tjek afsløre alvorlige tandsygdomme, huller i tænderne, paradentose eller andre kritiske tilstande i munden. For det andet kan regelmæssig tandrensning forebygge opbygning af tandsten eller udvikling af tandkødsbetændelse. Tilmed er det en rigtig rar fornemmelse en gang imellem, at få renset tænderne i bund!
Tandplejer, Tania A. Hansen
Udvidet tandrensning ved parodontitis
Hvis du lider af parodontitis, eller har forstadier hertil, vil din tandlæge udarbejde en behandlingsplan, som tager højde for dine behov. Du vil få brug for hyppigere tandrensninger – og disse vil være mere dybdegående end en traditionel tandrensning. Ved en udvidet tandrensning fjernes bløde og hårde belægninger samt misfarvninger på tænder, tandrødder og kroner, broer, implantater eller andre restaureringer. Samtidig renses dybt under tandkødskanten, hvor tandsten har en tendens til at ophobe sig, hvis man har parodontitis. Og ofte er det nødvendigt at rense 5-6 mm ned i tandkødslommerne omkring tænderne, for at få det hele med. Dette gør sig især gældende ved svær parodontitis.
Hvis du sørger for at aftale et fast interval, hvormed tandrensning skal udføres – kan udviklingen af paradentose bremses.
Hvis du med jævne mellemrum får fjernet tandsten og betændelse samt poleret dine tænder, kan du holde tandkødet sundt og frit for irritation, og dermed undgå, at de ødelæggende bakterier kan rodfæste sig. Og i mange tilfælde af svær paradentose har man iagttaget, at nedbrudte knogler i kæben er helet efter at dybden på tandkødslommerne som følge af de grundige rensninger er reduceret. Der er således mulighed for, at din paradentose kan holdes i skak ved hyppig tandrensning – såfremt du selvfølgelig selv opretholder en god mundhygiejne i hverdagen.
Her i Tuborg Tandklinik har vi valgt at ansætte en tandplejer – Tania Hansen – som er specialuddannet til udvidede tandrensninger og parodontitis-behandling og forebyggelse. Tandlægerne kan også foretage behandlingerne men vi anbefaler at anvende specialisten.
Hvad koster en tandrensning?
Tandrensning falder ind under de ydelser, hvis priser er fastsat af den offentlige sygesikring. Dette betyder, at priser på tandrensning ikke varierer fra tandlæge til tandlæge. Du kan således være sikker på, at den gældende pris, som står opført i Tandlægeforeningens honorartabel.
Den offentlige sygesikring yder tilskud til tandrensning, og er du medlem af Sygeforsikringen Danmark, er det desuden muligt at opnå yderligere tilskud. Du bør ikke undlade at få renset dine tænder af økonomiske hensyn. En tandrensning kan hurtigt vise sig at være en fornuftig investering.
Bestil tid til tandrensning hos Tuborg Tandklinik på tlf. 39 62 01 41 eller online her på hjemmesiden.