Ved en rodbehandling (endodontisk behandling), borer tandlægen et hul i tanden for at komme helt ind til nerven i rodkanalen, hvorefter alt inficeret og betændt væv fjernes fra tandens krone og rodkanaler. Herefter fyldes rodkanalerne med et rodfyldningsmateriale, der forhindrer bakterier i at inficere kanalerne på ny. Tandlægen benytter en såkaldt rodfil til at trænge ned i rodkanalen, da netop dette instrument er tyndt nok til formålet.
På et efterfølgende røntgenbillede kan tandlægen se om rodfyldningen har lukket rodkanalen af som ønsket. Det mest hensigtsmæssige er at få afsluttet rodbehandlingen så hurtigt som muligt, hvilket vil sige ved første eller anden behandling, da risikoen for at der trænger nye bakterier ind i tandroden herved mindskes. Er der tale om en rodspidsbetændelse, hvor yderligere udrensning kræves, kan flere besøg hos tandlægen være nødvendig. Dog vil tandlægen i den mellemliggende periode lukke rodkanalen midlertidigt, for at undgå at flere bakterier trænger ind i tanden. En rodbehandling foretages i lokalbedøvelse og er normalt smertefrit.
Når en tand er rodbehandlet, er tanden mere skrøbelig end før behandlingen. Det skyldes, at en rodbehandling gør tanden mere porøs og skrøbelig end en rask og levende tand. Rodbehandlede tænder bliver altså mere ”glasagtige” og knækker nemmere end raske tænder. Dette skyldes at tandlægen, ved en rodbehandling, bl.a. fjerner en stor del at tandens væv. Det betyder, at der er væsentlig mindre væv tilbage til at modstå eksempelvis tryk, når man tygger. Det er årsagen til, at en rodbehandling, og særligt i kindtandsregionen, hyppigt knækker.
Det anbefales derfor altid, at især rodbehandlede kindtænder forsynes med en krone, så tanden bedre kan modstå de belastninger, som tanden udsættes for, så risikoen for at tanden flækker også mindskes. En rodbehandlet tand, som har fået den rette genopbygning fx i form af en krone, kan holde hele livet. Dog er alle rodbehandlede tænder mere udsatte for komplikationer, som i værste fald kan føre til tandtab. Efter en rodbehandling kan man opleve lette eller forbigående smerter i dagene efter behandlingen. Tager smerterne til eller forbliver de vedvarende, bør du tage kontakt til din tanlæge.