Skip to main content

Tandblegning

Hvad er en tandblegning?

Tandblegning er en af de mest populære kosmetiske behandlinger, der foretages over hele Europa og i USA for at få misfarvede tænder hvide igen.

Et sundt og smuk smil kan unægtelig tilføre ekstra harmoni til ansigtet.

Er du utilfreds med farven på dine tænder, så er du måske én af mange som kan få glæde af en tandblegning. Vi får alle mørkere tænder med alderen, men de mest almindelige årsager til misfarvede tænder er indtrængen af farvestoffer i emaljen fra eksempelvis medicin, tobak, te, kaffe, rødvin eller andre farvende fødevarer. Endvidere kan ophobning af plak og tandstensaflejringer også være årsagen til en mørkere tandfarve. Ved en tandblegning lysnes tænderne, så du igen får hvide tænder.

Damen har fået tandblegning

Hvordan foregår en tandblegning?

Når du bestiller en tandblegning hos Tuborg Tandklinik, vil vi indledningsvis foretage en grundig vurdering af, om dine tænder er velegnet til blegning. Vi ser blandt andet på om dine tænder er blevet misfarvet inde- eller udefra. En tand som er misfarvet på grund af eksempelvis indre blødninger i en nerve (pulpa) efter et slag, kan fremstå mørk eller ligefrem helt sort. Blodpigmenter vil her højst sandsynligt være trængt ud i selve tanden, og skal derfor bleges indefra. Derimod vil tænder som fremstår misfarvet som følge af eksempelvis farverige madvarer bleges udefra. Tænder der er misvaret udefra (eksternt) er lettere og mindre krævende at behandle end misfarvninger indefra (internt).

Ved eksterne tandblegninger renser vi dine tænder grundigt. Herefter tager vores dygtige tekniker et aftryk af dine tænder i både over- og undermund, som efterfølgende skal bruges til at lave blegeskinnerne. Du får derfor skinner, som er formet så de passer præcist til din mund og tænder. Med blegeskinnerne udleveres til sidst et blegemiddel samt information og instruks i korrekt anvendelse. Vi har valgt at benytte ovenstående blegemetode, idet denne hjemmeblegning sikre dig det bedste resultat med færrest bivirkninger. Det er meget individuelt, hvor meget dine tænder lysnes, men du vil typisk efter kun få behandlinger, få tænder, der er 1-2 toner lysere end før behandlingen.

Efter tandblegningen er det vigtigt, at du ikke indtager hverken mad eller drikke, som kan farve tænderne i op til 48 timer efter behandlingen. Vi anbefaler heller ikke at du ryger, da tobaksrøg også misfarver tænderne. Derimod må du gerne indtage lyse eller hvide madvarer, såsom ris, pasta, kylling og mælk. Det er nødvendigt, at du overholder denne anbefaling for at opnå det ønskede resultat om pæne tænder.

Hvornår bør man ikke få bleget tænder?

kke alle misfarvede og grimme tænder kan bleges. Fyldninger og kroner bør eksempelvis ikke bleges uden videre. I værste fald vil farveforskellen mellem fx kronen og dine andre tænder bliver mere synlige efter en tandblegningen, da kroner ikke bliver hvidere efter en tandblegningen. Omvendt er din krone hvidere end dine tænder kan en tandblegning eventuelt udligne den uønskede farveforskel.

Derudover er mange tandsæt slet ikke egent til tandblegning. Hvis du eksempelvis lider af parodontose eller har huller i tænderne, også kaldet caries, så bør du ikke få en blegning. Mørke eller gule tænder kan til tider også skyldes en tynd emalje, hvorfor vi altid anbefaler, at du rådfører dig med en tandlæge, inden du får bleget dine tænder hvide. Generelt er det også lettere at blege tænder hvide på yngre mennesker end på ældre. Du er altid velkommen til, at kontakte os inden du tager endelig stilling til, om du bør blege dine tænder. Vi anbefaler altid at en tandblegning foregår i samråd med en tandlæge eller tandplejer, og at man ikke uden videre forsøger at blege sine tænder med produkter indkøbt i udlandet.

Vi bliver ofte spurgt, om det er anbefalelsesværdigt at blege tænder, når man er gravid eller ammer, hvilket der er delte meninger om. Vi anbefaler at du under graviditet, fertilitetsbehandling og amning venter med at starte eller fortsætte en behandling.

tandlæge redskaber

Hvilke bivirkninger er der ved en tandblegning?

Det er helt individuelt om du oplever bivirkninger. Efter behandlingen vil nogle opleve isninger i tænderne samt ømhed eller irritation i tandkødet. Disse bivirkninger forsvinder dog som regel i løbet af et par dage. Derudover kan overfølsomhed over for kulde og varme også opleves i nogle dage efter behandlingen, hvilket er helt almindelig. Patienter med blottede tandhalse eller kraftigt slid på tænderne, kan dog ofte opleve ovenstående bivirkninger mere intenst. Ingen undersøgelser har dog påvist, at blegning påvirker tænderne så emalje og tandben (dentin) skulle blive svagere eller mere udsat for huller.

Dame bliver behandlet på tandklinik

Hvor lang tid holder en tandblegning?

En tandblegning er ikke en permanent behandling. Resultatet af den æstetiske behandling er blandt andet bestemt af livstil og vaner såsom rygning og mundhygiejne. En tandblegning kan derfor virke fra et til fire år, men dine tænder forbliver oftest lysere end før behandlingen. Ønsker du at få bleget din tænder igen efter nogen tid, vil du normalt kunne benytte de samme blegeskinner igen.

Tandlæge skræk

Hvad koster en tandblegning?

Se prisen på en tandblegning i Hellerup hos Tuborg Tandklinik.

Ønsker du yderligere information om tandblegning?

Læs mere om tandblegning her