Skip to main content

Fyldninger

Caries (huller)

Caries opstår, når bakterier indlejret i en biofilm (plak) på tændernes overflade omdanner sukker og kulhydrater fra mad til syre, som nedbryder tandsubstans. Caries opstår i emaljen, eller på cementen i tændernes rødder. Typisk vil caries først give symptomer, i form af isninger, når hullet er brudt igennem tændernes emalje eller cement og ind i dentinen (tandbenet, som indkapsler tandens nerve).

Når først hullet er nået ind i dentinen bliver det hurtigt dybere og vil på dette tidspunkt typisk kræve at en plastfyldning, hvis ikke man risikere tandpine og rodbehandling af tanden. Caries forebygges ved at holde rent, så biofilmen med bakterier ikke når at danne syre, samt ved hjælp af fluor. Med tidlig diagnosticering af caries kan man undgå at hullet udvikler sig.

Det er blandt andet derfor, at vi anbefaler regelmæssigt at få kigget tænderne efter hos en tandlæge eller tandplejer, da små skader så kan tages i opløbet og ikke udvikler sig til større huller eller skader på tænderne der kræver rodbehandlinger eller mere.

Dame får fyldninger på tandklinikken