Skip to main content

Røntgen

Hvad er et røntgenbillede?

Et røntgenbillede tages ved hjælp af røntgenstråler, som trænger gennem væv, tænder og knogler. På den måde kan tandlægen se de dele af tænderne, som ellers ikke er synlige med det blotte øje. Røntgenbillederne giver derfor tandlægen bedre mulighed for at stille en diagnose, og patienten mulighed for et bedre behandlingsforløb.

På røntgenbilledet kan tandlægen bl.a. se forskellige farvetoner. De lyse toner, er det hårde væv, såsom tænder og knogler, mens de mørke toner er luft mellem tænderne, det bløde væv, såsom hud og muskler. Eventuelle fyldninger vil fremstå hvide.

Hvilke typer røntgen findes der?

Der findes mange forskellige røntgenapparater, som hver især er velegnede til hvert deres formål. I klinikken på Carolinevej har vi flere røntgenmaskiner til rådighed, hvorfor vi både kan tage bitewings, panorama røntgen, og transkraniel røntgen. Vores patienter skal derfor ikke andre steder hen, for at få foretaget netop den røntgenundersøgelse, som de har behov for.

Den mest almindelig røntgenundersøgelse er bitewings, der viser tændernes kroner, øverste del af roden samt dele af knoglen. Undersøgelsen med bitewings foretages oftes, når tandlægen har mistanke om huller i tænderne. Huller, der eksempelvis sidder mellem tænderne eller under fyldninger, og som derfor er vanskelige at se ved et almindeligt eftersyn. Panorama røntgen giver derimod tandlægen det fulde overblik over alle tænder på én gang samt kæbeled, knogle, større nerver, bihuler og alt der omgiver tænderne. Transkraniel røntgen er den mindst benyttede former for røntgen, men benyttes såfremt tandlægen eksempelvis behøver et billede af kæberne.

Røntgen billede på tandklinikken

Hvornår foretages et røntgenbillede?

En røntgenundersøgelse foretages i de tilfælde, hvor tandlægen eksempelvis ønsker at udelukke eller bekræfte eventuelle sygdomme i tænderne eller knoglen. Det kan ligeledes være nødvendigt, at foretage en røntgenundersøgelse for at se, om en allerede konstateret sygdom har udviklet sig eller om en given behandling har hjulpet. Derudover foretages undersøgelsen også eksempelvis før fjernelse af tænder samt ved implantatbehandlinger.

Tandlægeforeningen anbefaler, at patienter ca. hvert andet år får taget et røntgenbillede eksempelvis i forbindelse med et almindeligt tandeftersyn, da det giver tandlægen et langt bedre billede af tændernes sundhedstilstand.

Er røntgen farligt?

Mængden af stråler som patienten udsættes for i forbindelse med en røntgenundersøgelse er så lille, at en skadelig effekt ikke kan registreres. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det derfor ikke nødvendigt at beskytte patienter hos tandlægen med blygummiforklæde. Det sammen glæder børn og gravide. Nyere røntgenapparater udsender så lidt stråling, at man som patient ikke bør være spor nervøs. Her i klinikken har vi udskiftet vores røntgenudstyr i efteråret 2020 og foråret 2021, så vi har det nyeste udstyr til rådighed.

Du er altid velkommen til at bestille tid på telefon 39 62 01 41 eller ved at klikke her:

tandlæge redskaber