Skip to main content

Tandkødslidelser

Tandkødsbetændelse og tandkødslidelser

Tandkødsbetændelse er en af de tilstande, vi som tandlæger ofte støder på. Hvis du ofte oplever, at dit tandkød føles ømt og let kommer til at bløde, når du børster tænder, er du sandsynligvis ramt af tandkødsbetændelse. Det er vigtigt, at du tager disse symptomer alvorligt, da tandkødsbetændelse kan udvikle sig til tilstande, som udgør en trussel mod dine tænders sundhed.

En anden velkendt tandsygdom er caries – bedre kendt som ”huller i tænderne”. Hullerne opstår, når tandens emalje opløses, og tandknoglen(dentin) blotlægges. Emaljen kan gå i opløsning som følge af syreangreb. Syren stammer fra de bakterier, som får lov at ophobe sig på tændernes overflade og i tandkødsranden, hvis der ikke holdes tilstrækkeligt rent med tandbørste og tandtråd.

Hos Tuborg Tandklinik kan vi hjælpe dig med at behandle tandkødsbetændelse og huller i tænderne, og vise dig, hvordan du bedst forebygger huller i tænderne og betændelse i tandkødet.

Dame bruger tandtråd

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse – også kendt som ”gingivitis” – er en relativt normal tilstand. Alle kan blive ramt af tandkødsbetændelse, børn så vel som voksne. Langt de fleste mennesker har en eller flere gange i løbet af deres liv været udsat for tandkødsbetændelse, og kan nikke genkendende til de ubehagelige symptomer: Ømt, rødt og hævet tandkød omkring tænderne samt blødning fra gummerne ved tandbørstning.

Hvorfor får jeg tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse opstår hovedsagelig som følge af mangelfuld mundhygiejne. Hvis du ikke regelmæssigt børster dine tænder grundigt, og med jævne mellemrum anvender tandtråd, dannes der belægninger, også kaldet ”biofilm” og “plak”– på dine tænder.

Her kan de bakterier der giver anledning til tandkødsbetændelse trives og videreudvikles. Afhængig af dit spyts sammensætning, vil der dannes mindre eller større mængder tandsten ved tandkødsranden.

Er tandkødsbetændelse farligt?

Tandkødsbetændelse er ikke i sig selv direkte skadeligt, men er en ubehagelig tilstand, som kan have visse følgevirkninger. Hvis man har betændelse i tandkødet, bør man dog opsøge tandlægen med henblik på behandling, da tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose. Ved paradentose nedbrydes tandkødsvævet og – i værste fald – tandknogle og kæbeknogle. Paradentose kan forebygges ved at behandle tandkødsbetændelsen. Dette kan gøres ved rutinemæssig tandrensning hos tandlægen. Efter en tandrensning vil tandkødet og det øvrige støttevæv ofte fremstå sundt og pænt igen. Hvis du efterfølgende sørger for, at vedligeholde en god mundhygiejne ved hjælp af omhyggelig daglig tandpleje, forbliver tænderne rene og pæne, og fri for plak. Dermed forhindres betændelse i tandkødet.

tandlæge redskaber

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Hvis du har tandkødsbetændelse, kan tandlægen hjælpe dig med at få dit sunde, faste og lyserøde tandkød tilbage. Hos Tuborg Tandklinik behandler vi tandkødsbetændelse ved grundig tandrensning, som efterlader tænderne glatte og polerede, og tandkødslommerne fri for bakterier. Ved en tandrensning fjernes tandsten og misfarvninger ved hjælp af ultralyd, og tænderne børstes efterfølgende med en let slibende tandpasta. Ved samme lejlighed udfører vi et grundigt tandeftersyn, eventuelt suppleret med røntgenbilleder af tænder og mund, så vi kan se, om der skulle være huller i tænderne, betændelse i tandnerven eller andre tilstande, som kræver behandling.

Efterfølgende er det vigtigt, at du selv vedligeholder det fine resultat ved dagligt at børste dine tænder grundigt, og efterfølgende anvende tandtråd, så du kan komme helt ned i mellemrummene mellem dine tænder.

Dame bliver behandlet på tandklinik

Hvorfor får jeg huller i tænderne?

Der kan være flere forskellige årsager til, at caries opstår. Den mest åbenlyse er dårlig mundhygiejne og manglende tandbørstning. Men også forkert kost kan bidrage til, at emaljen eroderes. Spiser man mad med meget sukker og raffinerede kulhydrater, bliver bakteriernes affaldsstoffer mere syreholdige, end hvis man fortrinsvis spiser sukkerfattig og sund mad. Når syren lejrer sig i den plak, som dækker tanden, kan emaljen ikke holde til belastningen i længden. Derfor er det meget vigtigt, at du hver dag børster tænder, for at minimere risikoen for caries.

TuborgTand klinikken

Hvordan behandles huller i tænderne?

Hvis du er så heldig, at din tandlæge opdager caries i et forholdsvis tidligt stadier, kan behandling foregå ved pensling af de berørte områder med fluor. En fluorpensling kan eliminere eksisterende caries, samtidig med, at det styrker emaljen, så den bliver mere modstandsdygtig. Dermed forebygges yderligere angreb.

Er hullet mere omfattende, vil tandlægen fjerne den del af tanden, som er blevet nedbrudt som følge af caries angrebet, og hernæst erstatte denne med en fyldning. Står det helt slemt til, kan tandlægen vælge at få fremstillet en krone

til din tand. Og i allerværste fald skal du, såfremt hullet går helt ind til tandens kerne, have foretaget en rodbehandling eller en tandudtrækning. I tilfælde af, at tanden ikke står til at redde, kan du få den erstattet med et implantat, såfremt kæbebenet stadig er intakt.

Ring til Tuborg Tandklinik på 39 62 01 41 og bestil tid til et tandeftersyn, hvis du har mistanke om tandkødsbetændelse eller caries. Du kan også booke tid her på hjemmesiden.

tandeftersyn