Skip to main content

Kæbelidelser

Hvem rammer kæbelidelser ofte?

Omkring 30% af den danske befolkning lider af sygdomme i kæber eller tyggemuskulatur. Kæbesygdomme rammer oftest kvinder og yngre mennesker, og mange har voldsomme gener heraf. De mest almindelige former for kæbelidelser er tænderskæren (bruksisme), forskydning af bruskskiven i kæbeleddet, spændinger i tyggemusklerne samt leddegigt eller slidgigt i kæbeleddet.

Piger blinker på tandklinikken

Hvordan ved jeg, om jeg har en kæbelidelse?

De mennesker, som lider af en kæbelidelse, vil udvise symptomer af varierende art og styrke. De mest almindelige er grus- eller knæklyde ved kæbeleddet, når man taler, spiser eller gaber. Man kan også opleve, at kæbeleddet ikke er så mobilt, som det plejer at være – at kæben ”sidder fast” – eller ubehag ved sammenbid. I flere tilfælde optræder smerter ved øre og kæbeled, hvilket kan medføre spændinger, som giver spændingshovedpine. Disse typer smerter og ubehag er ofte forårsaget af en forskydning af ledskiven – det, vi kalder ”diskforskydning”.

Diskforskydning er blandt de hyppigste kæbeproblemer. Den ubehagelige knæklyd, du oplever, når du tygger, åbner munden eller bider sammen, er forårsaget af, at ledhoved og bruskskive forskydes, når du bider sammen, og glider på plads i forhold til hinanden, når du åbner munden. Hvis ledskiven sætter sig fast undervejs, kan du opleve, at det føles som om kæben låser sig.

Hvis ledskiven er permanent forskudt, vil du ikke opleve knæklyde mere, men i stedet at du ikke kan åbne munden helt op. Evnen til at gabe kan være måneder om at vende tilbage, men er meget sjældent en varig tilstand.

Gigt i kæbeleddet

Hvis du oplever store smerter i kæben og omkring øret, kan det skyldes slidgigt i kæben (kæbeledsartrose). Ved slidgigt nedbrydes knoglevævet i ledhovedet og ledskålen, og ledskiven bliver også slidt, og kan dermed ændre facon. Smerterne forårsager ofte spændinger, som fører til myoser i kæbemuskulaturen.

Udover slidgigt, kan leddegigt, som er en generel inflammationstilstand, også sætte sig i kæben. Symptomerne er hen af de samme som ved slidgigt i kæben, og behandlingen er den samme som ved generel leddegigt.

Myoser i tyggemusklerne

Hvis du føler dig træt, øm og stiv i kinder, tindinger og omkring ørerne, vil det typisk skyldes myoser i musklerne i kæben. Myoser fremkommer som regel i forbindelse med generelle muskelspændinger, og kan stamme fra spændinger i skuldre og nakke såvel som fra spædninger i selve kæben, forårsaget af tænderskæring eller dårlig bidfunktion.

glad kunde hos Tuborg Tandklinik

Hvorfor udvikles kæbelidelser?

Der er ingen enkel forklaring på, hvorfor nogle mennesker udvikler kæbeledsbesvær og tænderskæren. Kæbelidelser kan være følger af dårlig bidfunktion, forårsaget af fejl i din tandstilling, som medfører forkert belastning, når du tygger. Du kan også få besvær med din kæbes funktion, hvis du lider af bruksisme (det vil sige, skærer tænder). Hvis du har været i et trafikuheld eller har modtaget et hårdt slag på kæben, kan dette også forskyde balancen. Endelig er der de generelle muskel- og led tilstande, som kan være årsager til dårlig kæbefunktion, som for eksempel fibromyalgi, leddegigt, hypermobilitet eller Parkinsons sygdom.

Dame bliver behandlet på tandklinik

Hvordan behandles kæbelidelser?

Det kan være svært at svare generelt på, hvordan en kæbelidelse skal behandles. Behandlingen vil altid tage udgangs punkt i patientens diagnose, generelle sundhedstilstand og de symptomer, patienten udviser.

En forskydning af ledskiven er ikke i sig selv farlig, og kræver som sådan ingen behandling. Ved store gener kan man forsøge at behandle ved ikke-invasive metoder, såsom en bideskinne.

Slidgigt vil typisk behandles med smertelindring, for at dæmpe symptomerne og forhindre udvikling af muskelspændinger og myoser. Eventuelt kan der fremstilles en bideskinne, som kan aflaste kæben og forhindre slid på tænderne som følge af eventuel tænderskæren. Da tænderskæren (bruksisme) ofte er årsag til slidgigten, vil disse to for det meste følges ad – og yderligere skader kan forebygges med en bideskinne.

Leddegigt behandles som leddegigt nu engang behandles. Det er en systemisk lidelse, som ikke nødvendigvis er begrænset til kæben. Din læge vil tilrettelægge din generelle behandling, og din tandlæge kan hjælpe dig med at mindske symptomerne fra kæben, for eksempel ved at vise dig øvelser eller massageteknikker, du kan anvende for at lindre smerter og fjerne spændinger i muskulaturen.

TuborgTand klinikken

Hvordan kan jeg selv mindske smerter i kæben?

Der er mange muligheder for selv at yde en aktiv indsats, når det handler om at slippe af med de generende kæbelidelser. Hvis du har mistanke om, at du skærer tænder om natten, bør du som det første kontakte din tandlæge og få udviklet en bideskinne. Denne vil beskytte tænderne mod slid, og formodentlig også forebygge slidgigt i kæbeleddet.

Derudover kan din tandlæge vise dig øvelser, som kan løsne op i kæbemuskulaturen. Det er vigtigt, at du følger din tandlæges råd, og udfører øvelserne det antal gange dagligt, som du og tandlægen aftaler.

Hos Tuborg Tandklinik kan vi hurtigt se, om du har brug for hjælp til din kæbelidelse. Hos har vi specialiseret os i at diagnosticere og behandle kæbelidelser. Ring til os på tlf 39 62 01 41 og bestil tid til en undersøgelse, hvis du har mistanke om, at du har en kæbelidelse. Du kan også booke tid direkte her på hjemmesiden.

Dame bliver behandlet på tandklinik